Novo Nordisk Fonden støtter DaCES med bevilling

16. maj 2024

Af Anne Marie Damgaard, direktør i DaCES

Samfundet står over for store udfordringer inden for energilagring og -konvertering. Målet er at sikre en bæredygtig og stabil energiforsyning samtidig med, at der skabes vækst og arbejdspladser. Svaret ligger i en missionsdrevet tilgang til forskning og innovation. Missionsdrevet tilgang handler om at fokusere ressourcer og indsats på specifikke mål.

For energilagring og -konvertering betyder det, at vi retter vores forskningsindsats mod at løse konkrete udfordringer. I Dansk Center for Energilagring (DaCES) ønsker vi at medvirke til, at der skabes teknologiske løsninger, der forbedrer forsyningssikkerhed og stabilitet i vores energisystem. Med en missionsdrevet tilgang fokuserer vi vores ressourcer på nye områder, der gør en reel forskel frem mod 2030 – men også mod 2050. Vi er utroligt glade for, at Novo Nordisk Fonden har valgt at støtte DaCES med en bevilling til vores videre arbejde.

På blot tre år har DaCES sat energilagring med en missionsdrevet tilgang tydeligt på den danske dagsorden. DaCES samler i dag mere end 60 partnere og kobler bredt industri, SMV’er, danske universiteter, GTS’er og organisationer, der arbejder med forskning, uddannelse, udvikling og teknologier inden for energilagring og -konvertering. Det gør vi bl.a. via vores faglige arbejdsgrupper, hvor vi arbejder på tværs af teknologier, men også på tværs af tekniske og samfundsvidenskabelige discipliner. Og det gør vi qua vores deltagelse i det missionsdrevne forsknings- og innovationspartnerskab MissionGreenFuels støttet af Innovationsfonden.

DaCES er faglig, neutral og uafhængig og favoriserer ikke specifikke forskningsmiljøer eller fagområder, men motiverer og skaber rammerne for samarbejde på tværs af aktører, sektorer og fagområder.  Det ser vi som en stor styrke når vi sammen med de danske vidensinstitutioner og centrale aktører fra industrien arbejder for at udvikle de bedste løsninger til fremtidens grønne energisystem. Danmark har fundamentet til at gøre energilagring til en dansk styrkeposition.