Aksel Nordvig Ladegaard er ny teknisk konsulent i DaCES. Med sin baggrund inden for design og innovation vil han gerne være med til at få den viden og de løsninger, som DaCES-medlemmerne ligger inde med, mere i spil på tværs af fagdiscipliner, forskning og industri.
Af Julie Søgaard
Hvad er din faglige baggrund?
Jeg er uddannet i Design og Innovation fra DTU, hvor vi i høj grad skal forstå, hvordan man får folk til at arbejde sammen multidisciplinært, og hvordan man systematisk løser problemer. Jeg har haft fokus på workshops og facilitering. Det er også noget af det, jeg håber på at kunne bruge i DaCES.
Rent fagligt har jeg interesseret mig meget for bæredygtighed, hvor jeg taget en del fag om life cycle assessments og simulering – nok lidt mere end mange andre på Design og Innovation. Det medførte også, at efter jeg sidste år skrev mit speciale hos virksomheden Viesmann, der laver intelligente klima- og energiløsninger, fortsatte med at arbejde for dem i ni måneder.
Her arbejdede jeg på et Python-program til at lave tekno-økonomiske bæredygtighedsvurderinger af home energy management systemer. Det skulle simulere, hvad der sker med strømmen fra et batteri, hvordan det passer sammen med solceller, solvarme, vandtanken og varmepumpen, og hvordan man kan gøre det mere bæredygtigt. Det var derigennem, jeg fik indsigt i modelleringer og energisystemer. Det er også noget af det, jeg synes, er interessant ved DaCES, hvor man jo ser på mange forskellige teknologier i et systemperspektiv.
Hvordan vil du bringe disse kompetencer i spil hos DaCES?
Det vil jeg blandt andet i de fysiske workshops, vi løbende holder. Her vil jeg gerne være med til at designe programmet for, hvilke metoder vi bruger i workshoppen. Design er i og for sig bare, hvordan man i samarbejde løser problemer med simple værktøjer. For eksempel bruger jeg ’assumption mapping’, hvor jeg kortlægger alle de antagelser, deltagerne har. Det er ret sjovt at se, hvor mange forskellige antagelser folk med forskellige fagdomæner har i et projekt, eller hvor forskelligt de hver især ser på en problemstilling. For det medfører forskellige løsninger og analyser af problemet.
Så det er nogle af de metoder, jeg gerne vil bruge. For hvis vi allerede har mange teknologier til at løse problemet, hvorfor har vi så ikke løst det endnu? Det er der, hvor jeg synes, at design er meget brugbart.
Hvordan vil du spille ind i arbejdsgrupperne?
Det er mit indtryk, at DaCES’ arbejdsgruppemøder allerede fungerer ret godt og at de faglige oplæg er interessante. Jeg kunne også godt tænke mig at have nogle online workshops som supplement til arbejdsgruppemøderne.
Desuden ligger der en stor en stak af referater fra arbejdsgruppemøderne, hvor der står en masse gode pointer, men de bliver lidt svære at finde på lang sigt. Derfor vil jeg gerne løbende lave kortlægninger af de indsigter, vi får fra arbejdsgrupperne. Her er jeg meget glad for såkaldte affinitetsdiagrammer, fordi de er meget simple.
Jeg skriver simpelthen pointerne ned på en lille post-it note, kategoriserer dem og sørger for, at kategorierne aldrig bliver mere end 5-6 post-it noter. Så har man et dejligt overblik over, hvad problemstillingen er. Dette kunne blive en god, lille database til fremtidige analyser, og som kan hjælpe med at finde roden til et problem.
Design handler rigtig meget om at lære mere om problemet. Og desværre er mennesker rigtig gode til at glemme ting og har svært ved at finde dem igen.
Hvorfor valgte du at søge job hos DaCES?
Det med at komme tæt på både forskningen og industrien. Jeg får lov til at kigge på flere ting og ikke være låst fast i at se på en enkelt teknologi eller en lille del af teknologierne. Det var meget tiltalende, synes jeg. Jeg har været hjælpelærer for ph.d.-studerende, og det var bare interessant og motiverende at høre om, hvad de laver. De løser jo en masse problemer for fremtiden.
Jeg glæder mig til at arbejde med alle de dygtige mennesker inden for energilagring i Danmark og internationalt og til at understøtte, at Danmark videreudbygger sine stærke, grønne kompetencer baseret på forskning og dygtige virksomheder.