Den grønne energiomstilling kræver flere uddannelser og efteruddannelser med et grønt fokus – og ikke mindst mere samarbejde og partnerskaber på tværs af fagligheder, forskning og industri, understreger formanden for DaCES arbejdsgruppe for uddannelse, Ole Stahl.
Af Julie Søgaard
I mere end 20 år har Ole Stahl beskæftiget sig med HR og uddannelse i Topsoe, hvor han sammenlagt har været i 32 år.
”Jeg har altid interesseret mig rigtig meget for uddannelse. I Topsoe vil vi gerne hjælpe med at skabe de bedste uddannelser samt inspirere og motivere unge mennesker til at tage disse uddannelser,” siger han.
Derfor indgår Topsoe ofte i paneler og udvalg, der skal forme fremtidens uddannelser inden for især naturvidenskab. Det gælder også DaCES Arbejdsgruppe for Uddannelse, hvor Ole Stahl er formand.
I arbejdsgruppen har man fået etableret en efteruddannelse inden for energilagring på tværs af flere universiteter – en såkaldt fleksibel master i Power-to-X.
Uddannelsen kan man tage løbende i op til 6 år gennem enkeltfag på universiteterne SDU, AU, AAU og DTU og ved siden af sit arbejds- og privatliv.
Den fleksible master er ifølge Ole Stahl et godt eksempel på det, der i stigende grad vil være behov for de kommende år, hvor vi skal udvikle og etablere enorme mængder grøn energiteknologi.
”Den grønne omstilling går hurtigt og den kræver kompetencer. Mange af kompetencerne har vi i forvejen i andre uddannelser, men der skal bygges mere på, så de får et grønt fokus, ”siger han.
Uddannelse og efteruddannelse skal følge med den grønne energiomstilling
Desuden mangler der arbejdskraft inden for den grønne energiomstilling. Derfor skal de, der allerede er ude på arbejdsmarkedet, kunne efteruddanne sig, så deres kompetencer bliver drejet i en grøn retning, lyder det fra Ole Stahl.
”Inden for Power-to-X kunne det være nogle, der har arbejdet med olieområdet i mange år. De har jo nogle fantastiske kompetencer, som vi stadigvæk skal bruge. Det kræver måske bare en oplysningskampagne, hvor de får at vide, at det er muligt at skifte spor,” siger han.
Elektrificeringen, som følger med den grønne omstilling, betyder også ifølge Ole Stahl, at alle, der arbejder med elektricitet og el-infrastruktur skal videreuddannes eller omskoles, så de fx kan arbejde med solceller, vindmøller, energilagring og modernisering af elnettet.
”Og det er med tyk streg under alle. Fra den ufaglærte i produktionslokalerne til dem, der har to phd’er. Vi har brug for hinanden. Alt hænger sammen,” siger han.
Men én ting er faglighed, når det kommer til grøn energiteknologi. Noget andet er motivation.
”Det handler også om at finde de folk, som har en høj motivation. For eksempel bygger Topsoe en SOEC-fabrik i Herning. Det er ikke noget, man har bygget før. Så man skal kunne være i det mindset, hvor man er med til at skabe noget helt nyt, der kan blive svært i lang tid,” siger Ole Stahl.
Vi kan ikke gøre det alene
Endelig er det ifølge Ole Stahl vigtigt, at man erkender, at det er helt afgørende at arbejde på tværs af fagligheder, forskning og industri.
”Kompleksiteten i det, vi laver, er simpelthen for høj til, at vi kan gøre det alene. Og tiden er imod os. Så det kræver samarbejde og partnerskaber. Big time,” siger han.
Her fremhæver Ole Stahl organisationer som DaCES og ATV.
”Det er vandhullerne, hvor vi samles engang i mellem, kigger på hinanden og hører lidt om, hvad vi har gang i, og hvordan vi kan støtte hinanden eller samarbejde om det. Så jeg synes, at I spiller en enorm vigtig rolle,” slutter han.
Mød Ole Stahl på DaCES Årsdag den 18. september 2024, hvor han som formand for DaCES arbejdsgruppe for uddannelse holder oplæg og deltager i debat om strategiske indsatser inden for energilagring og grøn omstilling.