Formand for batteri-arbejdsgruppen: Danmark skal have en batteristrategi

28. november 2022

Danmark har ikke en stor batteri-industri, men vi har en innovativ og bæredygtig batteri-industri, hvor potentialet er stort. Sådan lyder budskabet fra formanden for Arbejdsgruppen for batterier i DaCES, Søren Dahl, Lead Scientist, R&D, Battery Materials i Topsoe. Ifølge ham skal batterier meget højere op på den politiske dagsorden, og så skal vi have en dansk batteri-strategi på linje med andre nordiske lande.

Umiddelbart lyder batterier som et snævert område inden for energilagring, men hvis man ser på hele værdikæden, er det både bredt og komplekst.

”Værdikæden spænder jo over udvikling og fremstilling af delkomponenter, samling af batterierne og at få dem integreret og til at virke i et system,” siger Søren Dahl, Lead Scientist, R&D, Battery Materials i Topsoe.

Søren Dahl er formand for Arbejdsgruppen for batterier i DaCES.

Søren Dahl er formand for Arbejdsgruppen for batterier i DaCES, hvor medlemmerne af gruppen netop kommer fra forskellige steder i værdikæden, hvilket han finder meget positivt.

”I gruppen er der en forventning om, at man både kan gøre en forskel for sig selv og hjælpe de andre med de udfordringer, de måtte sidde med,” siger Søren Dahl.

Arbejdsgruppen var for nylig på studietur, hvor den blandt andet så nærmere på mobile, second-life containerbatterier hos Vestas samt produktion af vanadium-flowbatterier hos VisBlue.

”Studieturen er en god illustration af, at selvom Danmark ikke har en stor industri inden for batterier, så har vi en innovativ industri og potentialet er stort,” siger Søren Dahl.

Nødvendigt med kortlægning af og rammebetingelser for batteriaktører i Danmark

Søren Dahl mener, at vi skal have samlet alle batteriaktørerne i Danmark, så vi kan komme ud over stepperne.

”Hvis Danmark skal blive et attraktivt investeringsland for udenlandske virksomheder inden for innovative og bæredygtige batterier, som er noget af det, Arbejdsgruppen for batterier har arbejdet på, så kræver det politisk opbakning,” siger han.

Her peger han på, at vores nabolande er meget længere med fordelagtige rammebetingelser for batterier, end vi er i Danmark.

”Vi er et lille land, men vi er førende inden for innovative batterimaterialer og derfor er der behov for, at en ny regering i Danmark får øjnene op for mulighederne og hjælper denne industri på vej”, siger Søren Dahl.

Ifølge Søren Dahl skal vi derfor arbejde på og bidrage til, at det officielle Danmark får en gennemtænkt strategi for, hvordan vi sikrer os adgang til bæredygtige batterier, der er behov i den grønne omstilling.

Hos Topsoe oplever han især en stigende interesse for batterier, der bruger så få kritiske råmaterialer som muligt.

”Topsoes ambition er at bruge vores kompetencer til at udvikle og producere bæredygtige og cirkulære batterimaterialer, der kan bidrage til verdens grønne omstilling. Vi vil gerne være leverandør af batterimaterialer i stor skala til batteriindustrien. Og vi har kompetencerne til at lave materialer til et voksende marked for bæredygtige batterier. Så det er noget, vi arbejder målrettet på,” slutter Søren Dahl.