Bred opbakning til første Danish battery summit

6. marts 2023

Der var repræsentanter fra alle led af værdikæden inden for batterier, da DaCES i samarbejde med Syddansk Universitet og Dansk Batteriselskab holdt det første Danish Battery Summit i Sønderborg. “Jeg er ret imponeret over, hvad der allerede er af batteri-aktiviteter på danske universiteter og virksomheder,” lyder det fra professor Andreas Würsig fra tyske Fraunhofer Institute for Silicon Technology. 

Af Julie Søgaard

Den danske batterisektor er større end de fleste regner med, da den ikke før er blevet kortlagt og aktørerne i mange tilfælde ikke kender hinanden på tværs af batteriværdikæden.

Det fik Danish Battery Summit 2023 rådet bod på, da DaCES i samarbejde med Syddansk Universitet og Dansk Batteriselskab samlede repræsentanter fra alle dele af kæden i Sønderborg den 2. marts.

Jon Fold von Bülow, forskningsleder hos Morrow Batteries, fremviser en af virksomhedens batteriløsninger under sit oplæg.

“Vi er meget glade for den brede, tværfaglige opbakning fra de omkring 100 deltagere og oplægsholdere, der lagde vejen forbi. De har i den grad bidraget til, at vi nu har et langt bedre overblik over batterisektoren i Danmark og indsigt i, hvad der sker på området. Denne viden er en vigtig brik i DaCES’ udarbejdelse af en State of the Nation rapport om energilagring 2023, der udgives senere i år,” siger teknisk chefkonsulent i DaCES, Niels Dyreborg Nielsen.

Han bakkes op af medarrangør og lektor Kasper Mayntz Paasch fra Syddansk Universitet:

“Jeg har hørt om nogle teknologier, jeg ikke kendte så meget til, og udbygningen af dette batteri-netværk kan også få betydning for de batteri-projekter, vi har på SDU. Vi skal vide, hvad der foregår rundt omkring og hvad vi kan, for vi kan ikke løfte opgaven med den grønne omstilling selv. Vi skal arbejde sammen både nationalt og internationalt,” siger han.

Professor ved Aarhus Universitet og næstformand for DaCES Arbejdsgruppe for Batterier, Dorthe Ravnsbæk, fik også rigtig meget ud af at deltage.

“Jeg har fået nogle nye input til den mere anvendte del af min forskning – hvad er det for problemer, der opstår senere i værdikæden, som vi kan tage fat på og løse. Flere oplæg har fokuseret på fremtiden og herunder manglen på råstoffer. Det har givet nogle perspektiver på, hvilken retning vi skal kigge i,” siger hun og fortsætter:

“Danish Battery Summit har vist, at der er udfordringer i alle led af værdikæden, men også at vi har et fantastisk potentiale i Danmark og at vi faktisk allerede har aktiviteter i hele batteriets værdikæde.”

Idéer til nye samarbejder

Repræsentanter fra både udland og industri var også til stede på Danish Battery Summit 2023 og begejstringen var stor.

“Jeg er ret imponeret over, hvad der allerede er af batteri-aktiviteter på danske universiteter og i  virksomhederne, og jeg fik idéer til nye samarbejder her i Nordsø-regionen. For eksempel har Topsoe nogle produkter, som kunne være interessante for os at bruge i fremtiden,” siger Andreas Würsig, der er leder af batterisystemer hos Fraunhofer Institute for Silicon Technology i Tyskland.

Jonas Voss, adm. direktør i Abtery.

Jonas Voss var taget hele vejen fra Göteborg, hvor han er adm. direktør i virksomheden Abtery.

“Det har været interessant at høre, hvad der sker bag scenen på det her område. Jeg er jo meget end-user af batterier, hvor jeg arbejder med alle applikationer som fly, biler, motorcykler, lastbiler og ”last-mile”. Derfor er det vigtigt med et øget fokus på forskning og udvikling inden for batterier,” siger han.

Så har det været det værd at tage hele vejen fra Göteborg?

“Ja, det har bestemt været mere end det værd. Absolut. Det er vigtigt, at vi arbejder sammen og har et horisontalt samarbejde over hele værdikæden. Så det er ikke sidste gang, at jeg kommer. Det er helt sikkert.”

DaCES ser frem til at arbejde videre med viden fra Danish Battery Summit 2023 i udvikling af et policy brief på batterier i regi af vores Arbejdsgruppe for batterier.

I vores kommende State of the Nation-rapport vil vi desuden give et overblik over energilagring i Danmark på tværs af typer og teknologi, samt hvilke muligheder og behov for energilagring, Danmark kan have i 2030 og 2050.

Se flere billeder fra Danish Battery Summit 2023 herunder.