GreenLab er en tre-i-en lokation for ambitiøse grønne aktører

14. december 2023

I den grønne og cirkulære industriklynge GreenLab Skive, der er nyt DaCES-medlem, mødes storskala test af nye energiteknologier med en stærk forskningsplatform i en unik grøn industripark, hvor virksomheder forsynes med grøn energi og kan dele deres overskudsressourcer. Her ligger en række virksomheder, der bidrager til den grønne omstilling, og der er plads til flere.

Af Julie Søgaard

Hos GreenLab nord for Skive er der ikke blot god plads og god adgang til grøn energi fra vind og sol. Der er også god plads til at teste sine idéer og teknologier. Her ligger foreløbig syv grønne virksomheder, et storskala Power-to-X-projekt, Danmarks første stykke brintinfrastruktur og en forskningsplatform, der faciliterer 12 aktive forskningsprojekter på tværs af de tekniske universiteter i Danmark. Formålet er at bekæmpe energispild i industrien ved at vise nye veje for produktion, transformation, lagring og brug af energi.

Ebbe Kruse Vestergaard er forskningsdirektør i GreenLab Skive. Foto: GreenLab

”Vi arbejder med at lave en industriel klynge af aktører inden for grøn energi og med de grønne værdikæder – særligt PtX-værdikæder – samt koblingen mellem den grønne energi og forskellige reststrømme fra landbruget. Vi er pionerer i, hvordan man nedbryder siloer og integrerer energistrømme for at skabe nye energisystemer, og vi forbinder industriel produktion med innovativ energiinfrastruktur, forskning og storskalatest af nye teknologier,” fortæller forskningsdirektør i GreenLab Skive, Ebbe Kruse Vestergaard.

Flere grønne virksomheder prøver deres teknologier af i stor skala i GreenLab. For eksempel har Quantafuel, en norsk virksomhed der konverterer ikke-genanvendelig plast til nye plastik produkter eller andre kemiske produkter, bygget sit første plastpyrolyseanlæg i GreenLab. Også Stiesdal har bygget sin første SkyClean-fabrik her – den arbejder med at skabe biokul og grønt flybrændstof ud af halm og gyllefiber.

Direkte forbindelser og fluktuationer

GreenLab er blandt de første til at skabe direkte forbindelser mellem vedvarende energi og grønne industrier, og det unikke SymbiosisNet lader virksomhederne i parken dele deres overskydende ressourcer med hinanden. Det skal reducere fluktuationerne i grøn energi, hvilket er en hovedudfordring for den grønne omstilling.

”Netop derfor er DaCES og energilagring interessant for os”, siger Ebbe Kruse Vestergaard og fortsætter:

”Vi arbejder i spændingsfeltet mellem produktion og forbrug af grøn energi i industrien, og derfor er vi stærkt optagede af de fluktuationer, som vi skal forsøge at få en industriklynge til at kunne absorbere og balancere. Hvis man bare havde 100% fleksibilitet hos alle virksomheder, så var problemet løst. Men det kan ikke lade sig gøre. Der skal en form for lagerkapacitet til. Det er blandt andet det flere af vores forskningsprojekter handler om.”

Et living-lab som medspiller

GreenLab betragter sig selv som et “living-lab”, hvor der eksperimenteres med hvad der skal til for at lave den bedste version af en industriklynge, som kan arbejde med grøn energi. Og det er et godt match med DaCES, som kobler videninstitutioner og forskning sammen med udrulning af energilagrings-teknologier i industrien. Det er især GreenLabs forskningsvinkel og samarbejdet med landets universiteter, der ifølge forskningsdirektøren spiller godt ind i DaCES vision og formål.

”DaCES har en vision om, at Danmark skal være førende inden for udvikling af energilagringsteknologier, anvendelse og integration af energilagring og at vi skal være konkurrencedygtige på et globalt marked. I GreenLab deler vi den ambition, og vi har en åben forskningsplatform, der faciliterer ny viden på området. Samtidig har vi en fungerende grøn industripark, så man kan virkelig komme ud og sparke dæk på sin innovation her,” siger Ebbe Kruse Vestergaard og sender en åben invitation til DaCES-medlemmer:

“Medlemmer af DaCES, som synes, at noget af det, vi laver og tester i GreenLab, er interessant, er meget velkomne til at kigge med eller være med. Vi vil gerne være medspillere i nogle af deres projekter”.

Seneste forskning: Termisk energilagring

Aktuelt har GreenLab netop afsluttet to projekter inden for termisk energilagring. Det ene er et projekt med Aalborg Universitet om problemstillinger relateret til at bruge smeltet salt som energilager. Det andet er med DTU, hvor man har set på, hvordan man kan anvende granitskærver til at være termisk energilager. Projekterne har givet GreenLab en rigtig god indsigt i, hvilke fordele og ulemper forskellige løsningerne har, når man skal etablere et termisk energilager.

”Projekterne har for os ikke kun handlet om én specifik teknologi, det har også handlet om en forståelse af, hvad er det for nogle parametre, man skal kigge på, hvis man skal designe et system med et termisk energilager . Det er blandt andet indsigter som disse, vi håber at kunne dele med interesserede fremtidige samarbejdspartnere”, siger Ebbe Kruse Vestergaard.