Louise Witt Sengeløv har etableret virksomheden Gridturn, der skal levere batteriløsninger til erhverv og industri. Gridturn er nyt medlem af DaCES, men Louise Witt Sengeløv har længe været med i DaCES, som også har spillet en vigtig rolle for etableringen af Gridturn.
Af Julie Søgaard
Louise Witt Sengeløv har en baggrund som kemiingeniør fra DTU og har arbejdet i forskellige kommercielle roller de sidste 10 år.
”Tidligere troede jeg, at jeg skulle være forsker, men fandt ud af, at arbejdet med mennesker, salg og fladen mellem teknologi og kommercialisering var spændende,” fortæller Louise Witt Sengeløv.
Hun har blandt andet arbejdet for Topsoe, hvor hun lagde deres strategi for grøn og blå brint og har rådgivet topledelsen i forhold til SOEC. Siden stiftede hun konsulentvirksomheden Peak Element, hvor hun blandt andet har arbejdet med grøn brint på det tyske og indiske marked og hjulpet Arcadia eFuels med forretningsudvikling.
Nu har Louise Witt Sengeløv stiftet et nyt selskab, som hedder Gridturn og laver batterisystemer, kompakte BESS-enheder, til erhverv og industri.
”Vi er fire i virksomheden: en hardware-specialist, en software-programmør, en elektroingeniør og så mig med den kommercielle kemiingeniør-baggrund,” siger hun.
Teamet har en produktionshal i Kastrup. Deres standardenhed er 100 kWh, hvor man har mulighed for at vælge en til fire timers lagring.
”Vi anvender brugte elbilsbatterier til enhederne og har en aftale med en prominent, europæisk elbilsproducent om at aftage deres batterier. Så tager vi batterierne og bygger dem ind i et skab, som kan stilles op i virksomheder, der måtte have nogle mål for dekarbonisering. Det kan også være, at de har en tag-solcelleinstallation eller har nogle behov i forhold til deres energiforbrug såsom ’peak-shaving’,” siger Louise Witt Sengeløv.
Gridturn leverer både hardware og software og vil gøre energilagring både simpelt og alsidigt.
”Vi arbejder på at muliggøre ’off-grid operations’ og den rigtige intelligente styring af batterierne. Så vi er en slags svejtserkniv inden for batteriløsninger til virksomheder,” siger Louise Witt Sengeløv.
I arbejdet med grøn brint er det de store energimængder, man flytter, lyder det fra Louise Witt Sengeløv.
”Men det er ikke der, hvor batterier spiller ind. Jeg ser batterier som lavthængende frugter, også i markedet nu her. Og jeg ser et behov for at få mest muligt ud og hjælpe med at få mere vedvarende energi og mere energilagring,” siger hun.
Hun peger på, at man også løser et affaldsproblem ved at få meget mere ud af elbilsbatterier. Med decentrale enheder har man desuden muligheden for at være der, hvor forbruget er.
”Nu har vi vores prototype, som står og kører og er forbundet til elnettet. I år skal vi have enheder ud til pilotkunder, og flere har vist interesse i at være med,” siger Louise Witt Sengeløv.
Louise Witt Sengeløvs gamle virksomhed, Peak Element, var medlem af DaCES, og hun har også valgt at melde Gridturn ind.
”Med den gamle virksomhed var jeg fordybet i det med brint, hvor DaCES jo er med i partnerskabet MissionGreenFuels. Så det gav rigtig god mening at melde sig ind – også fordi jeg var begyndt at kigge mere på batterimarkedet og andre energilagringsløsninger dengang,” siger Louise Witt Sengeløv.
Gridturn var allerede en smule i støbeskeen, da hun meldte Peak Element ind. Gridturn blev stiftet i april måned sidste år.
”Jeg har været ret glad for nogle af de møder, der har været i DaCES, og det netværk, jeg har fået. Det er faktisk også derigennem, at jeg har mødt nogle af de samarbejdspartnere, jeg snakker med,” fortæller Louise Witt Sengeløv.
I arbejdsgruppen for batterier præsenterede hun Gridturn-konceptet, inden hun lavede virksomheden.
”Der fik jeg nogle relevante kontakter, som jeg stadigvæk er i jævn dialog med, og hvor vi også begynder at snakke om, hvad vi skal sammen herfra. Det synes jeg jo er fantastisk og det var en bekræftelse på, at der er noget relevant i det, som vi gerne vil med Gridturn,” slutter Louise Witt Sengeløv.