DaCES og centrale batteriaktører udgiver policy brief om den danske batterisektor

23. august 2023

Genopladelige batterier er ikke til at komme udenom, hvis Danmark skal nå i mål med den grønne omstilling. Derfor er der brug for et øget politisk fokus på batterier og en national batteristrategi på linje med vores nabolande, så vi ikke går glip af innovation, job og investeringer i den danske batterisektor. Det er budskabet fra DaCES og centrale, danske batteriaktører i et nyt policy brief.

  • Der skal udarbejdes en langsigtet, national batteristrategi
  • Energilagring, herunder batterier, skal prioriteres som selvstændigt strategisk tema i bevillinger fra danske offentlige og private aktører
  • Danmark skal skabe understøttende vilkår for anvendelse af egenproduceret VE-elektricitet i energifællesskaber

Sådan lyder de tre hovedanbefalinger i et nyt policy brief på batterier udarbejdet af Dansk Center for Energilagring (DaCES) i samarbejde med en række centrale virksomheder og forskningsinstitutioner i den danske batterisektor, der sidder i DaCES arbejdsgruppe for batterier. Den tæller blandt andet virksomheder som Topsoe og Vestas, mindre virksomheder som VisBlue og FOM Technologies, rådgivere som 4-Leaf Consulting og Ebo Consult og en lang række vidensinstitutioner – herunder Aarhus Universitet, DTU og GEUS.

”Genopladelige batterier spiller en afgørende rolle i den grønne omstilling, men politisk har de endnu ikke fyldt ret meget herhjemme. De er røget lidt i baggrunden i forhold til andre vigtige teknologier som vind, CO2-fangst og Power-to-X. Men det bør ændre sig nu,” siger leder af DaCES, Anne Marie Damgaard.

Hun og de øvrige aktører bag det nye policy brief ser gode muligheder for innovative, danske batteriløsninger i transportsektoren og i udnyttelsen af grønne energikilder.

”Der er stort potentiale for at gøre batterier til én af Danmarks nye styrkepositioner. Danmark har en række aktører inden for hele batteri-værdikæden. I Topsoe kommer vi blandt ud med et helt nyt og innovativt batterimateriale (LMNO), der udover at have høj energitæthed også er fri for kobolt, som er et kritisk råmateriale,” siger Kim Grøn Knudsen, der er Chief Innovation & Strategy Officer hos Topsoe.

Professor ved Aarhus Universitet, Dorthe Ravnsbæk, mener også, at det er uhyre vigtigt, at Danmark øger muligheden for højteknologiske satsninger inden for batteribranchen.

”Vi skal sikre at Danmark har del i den europæiske batteriværdikæde, både for at få del i den økonomiske vækst på dette marked, men også for at få indflydelse på en værdikæde som ser ind i en fremtid præget af store ressourcebegrænsninger,” siger hun.

Anne Marie Damgaard er enig.

”Det er ikke for sjov, at vi siger det. På den store klinge handler det jo om hele den grønne omstilling og at være herre i eget hus i stedet for at være afhængig af Kina eller Rusland. Men det handler også om at understøtte dansk forskning, innovation og arbejdspladser til et globalt marked,” siger hun.

LÆS VORES POLICY BRIEF OM BATTERIER

Hør mere om batterier på DaCES Årsdag 2023

Vores policy brief om batterier vil blive præsenteret på vores årsdag af teknisk chefkonsulent i DaCES og tovholder på policy brief, Niels Dyreborg Nielsen, samt formand for DaCES arbejdsgruppe for batterier, Søren Dahl, Lead Scientist, R&D, Battery Materials i Topsoe.
Desuden vil der være oplæg fra batteriaktører som Bendt Böwadt Iversen, Business Development Manager, XOLTA og Kristoffer Visti Graae, R&D Scientist, FOM Technologies samt professor ved DTU og leder af CAPeX Pioneer Center, Tejs Vegge.

Tilmeld dig DaCES Årsdag 2023